Yumurtalar için ödüllü tasarımAward-winning design

 Kahvaltıların vazgeçilmez gıdası olan yumurtanın rafadan, kayısı ya da katı gibi istenilen kıvamda pişirilmesini sağlayacak tasarım, İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) tarafından düzenlenen tasarım yarışmasında Yaşar Üniversitesi’ne ikincilik getirdi. Annelerimizin yıllardır belirli kıvamda pişirmek için dakikalar saydığı ve çeşitli formüller üretmeye çalıştığı yumurta bu tasarım ile istenilen şekilde kolayca pişirilebilecek.

YSR yumurta tasarim (2)

 

İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB), tarafından Türk tasarım kültürünün oluşturulması ve geliştirilmesi için 12 yıldan bu yana düzenlediği Endüstriyel Tasarım Yarışması’nda Yaşar Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Öğrencisi Batuhan Yüksel ikinci oldu. Tasarım kültürünün yaygınlaşması için 12 yıldan bu yana 3 bin 750 tasarımın katıldığı yarışmaya bu sene birbirinden yaratıcı ve ilginç 340 proje katıldı. Türkiye ve dünyada marka olmayı başarmış sektör kuruluşlarının üst düzey yöneticileri, sanayiciler, Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (ETMK) profesyonelleri ve dünyaca ünlü tasarımcılardan oluşan jüri İMMİB Metalden Mamul Açık Büfe ve Masaüstü Servis Ekipmanları ile Döküm Mutfak Eşyaları Tasarımı Kategorisi’nde Dalgıç isimli yumurtanın istenilen kıvamda pişirilmesini sağlayan tasarımı ikinciliğe layık gördü.

YSR yumurta tasarim (1)

İSTEDİĞİN KIVAMDA PİŞİR

Yumurtanın istenilen kıvamda pişirilmesi için kesin bir yöntem ya da tasarım olmadığını söyleyen Yaşar Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Öğrencisi Batuhan Yüksel, “Yumurtayı rafadan, kayısı ya da katı kıvamda pişirmek hep zor olmuştur. Yumurtayı pişirmek isteyen kişiler dakika sayarak yumurtanın uygun kıvamda pişirmeye çalışmışlardır. Ben de bu duruma bir çözüm bulmak için dalgıç isimli tasarımı gerçekleştirdim. Dalgıç ile kişi pişirmek istediği yumurtanın ne kadar piştiğini görebiliyor ve yumurtasını istediği kıvamda pişirebiliyor. Tasarım ile yumurta yağsız bir şekilde sağlığa daha yararlı haşlanırken kabuklarından arındırılarak kolay servis yapılıyor. Ayrıca tasarım ile yumurta pişirilmeden önce çeşitli garnitürler ile zenginleştirilerek pişirme imkânı veriyor” dedi.

KAHVALTIYA TEŞVİK EDECEK

Modern dünyayla birlikte iş saatlerinin yoğunluğundan kahvaltı öğününü atlayan kişilerin sayısının fazla olduğuna dikkat çeken Yüksel, “Bu tasarım ile insanlar kolay, pratik ve farklı tatlarda yumurta yapabilecekler. Böylece eskiden olduğu gibi kahvaltı kültürünü edinerek günün belki de en önemli öğünü es geçmemiş olacaklar. Günümüzde obezite ve kolesterol en etkili hastalıklar arasında. Bu hastalıkların meydana gelmesinde ise en önemli etken düzensiz beslenme. Bu tasarım ile kahvaltı kültürünün canlandırılması ile düzensiz beslenmenin önüne geçmek için küçük bir fayda sağlanacağını düşünüyorum” diye konuştu.

 

Yaşar University’s student Batuhan Yüksek from the Department of Industrial Design came in second at the Industrial Design Contest. The contest has been held for the last twelve years by İstanbul Mineral and Metals Exporters’ Association (IMMIB) to create and improve Turkey’s designing culture.

“It is always difficult to pinpoint when to stop the cooking to achieve desirable textures. While boiling an egg, people always count minutes to achieve the desirable texture they wish. I have thus developed a design, which I call the ‘diving-pot’, to get rid of this situation. This diving-pot enables people to see whether their egg is perfectly cooked as they wish. This way, you can have your egg with the desirable texture. Moreover, a boiled egg is way healthier than its fried version and can also be served practically after peeled. This design also allows you to garnish your egg before boiling it,” said Batuhan Yüksel.