Üniversite öğrencileri bomba imha eden robot tasarladıA robotic hand for bomb disposal developed by university students

Yaşar Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencileri bitirme projeleriyle mühendislik becerilerini ortaya koydular. Yaşar Üniversitesi Proje Destek Ofisi Bilimsel Araştırma Projesi (BAP) kapsamında mali destek de gören gençler, bomba imha eden robot tasarlamayı başardılar. İnsan eli hassasiyetine sahip olan robot, bomba imha uzmanlarının artık güvenle hareket etmelerini sağlayacak.

ZOR VE HASSASİYET GEREKTİRİYOR

Yaşar Üniversitesi  Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden Muhsin Bayraktar, Kaan Bakırcıoğlu ve Hasan Özalp, mühendislik eğitimleri boyunca edindikleri deneyimleri kullanarak ‘Robot Elim’ projesini geliştirdiler. Bomba imha gibi zor ve hassasiyet gerektiren bir proje için bir araya gelen genç mühendisler projenin çıkış amacını şöyle anlattılar:

“İnsanın fiziksel gücü sınırlı olduğundan yüksek fiziksel güç gerektiren işler için insan tarafından yönetilen makineler geliştirilmiştir. Bunun yanı sıra günümüzde yüksek düzeyde UV ışınlarının, radyoaktif malzemelerin veya toksik gazların bulunduğu, insan sağlığını tehdit eden ortamlarda paketleme, montaj ve makineye hammadde yükleme boşaltma gibi işler robotlar tarafından yapılıyor. Bu robot kollar sahip olduğu sensörler ile belirtilen işleri kodlanan algoritmaya uygun şekilde gerçekleştirebilirler. Ancak bomba imha gibi bazı durumlarda robot kollarının insan hassasiyetini sağlaması ve işin bir insan operatör tarafından kontrol edilmesi gerekir ki böyle durumlarda düğmeler ya da kontrol çubuğu gibi ara yüzler kullanır. Fakat bu tip ara yüzler insanlar için doğal ve ergonomik olmadığından kullanılması kolay değildir ve tecrübe gerektirir. Bu yüzden de daha ergonomik ve rahatça kullanılabilecek insan-makine ara yüzlerinin geliştirilmesi için pek çok çalışma yapılıyor. Bu tip ara yüzlerden biri de sensörlü eldivenlerdir. Biz de projemizde insan operatörün sensörlü eldiven ile kontrol edebileceği, insan eline benzer bir robot kol tasarlandık.”

NASIL ÇALIŞIYOR

Robot kolun nasıl çalıştığını da anlatan gençler, “Robot kol uzaktan kontrollü ve üzerinde kamera bulunan bir araç üzerine yerleştirildi. Böylece operatörün bir monitör aracılığıyla robot elin bulunduğu ortamı görebilmesi ve el ile parmak hareketlerini ölçen sensörlü bir eldiven yardımıyla robot elin yapmasını istediği hareketleri gerçekleştirmesi sağlandı. İnsan eli hassasiyetine sahip robotun bomba imha gibi kritik görevlerde kullanılması amaçlandı. Özetle Robot Elim Projesiyle operatörlerin insan için tehlikeli ortamlarda güvenle hareket etmeleri sağlandı.” bilgisini verdiler.

Senior students from Yaşar University’s Department of Electrical and Electronics Engineering proved their engineering skills in their final graduation project. Also granted financial support as a Scientific Research Project (SRP) by Yaşar University’s Research Development and Implementation Center, the project developed a robotic hand for bomb disposal. This robotic hand will allow bomb disposal experts to take action from a safe location, thanks to the hand’s sensitivity which is at the same level with a human hand.

Muhsin Bayraktar, Kaan Bakırcıoğlu and Hasan Özalp, students from Yaşar University’s Department of Electrical and Electronics Engineering, developed this “Robotic Hand” project based on the experiences they acquired during their studies at Yaşar University.

HOW IT WORKS

“This robotic arm is placed on a vehicle with a camera on it and remotely controlled. This system allows the operator to show the setting where the robotic hand is via a monitor while also making sure that the robotic hand carries out the necessary actions with the help of a sensory glove, which transmits each hand and finger action it senses. This robotic hand with the same level of sensitivity as a human hand is intended to be used for such critical missions as bomb disposal. To sum up our Robotic Hand Project, it allows humans to disarm a dangerous bomb from a safe setting,” said the young students while giving information about how the robotic arm works.