Projesiyle AVM’lerde tasarruf sağlanacak

 Türkiye’de tüketilen toplam enerjinin yaklaşık 4’te 1’i binaların ısıtma ve soğutma işlemleri için kullanılıyor. Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emrah Bıyık tarafından geliştirilen projeyle ticari binalar ve AVM’lerde yüzde 15’e varan oranda enerji tasarrufu sağlanması hedeflendi. 2 yılda tamamlanacak olan proje, Avrupa Birliği Horizon 2020 Çerçeve Programı kapsamında Marie Sklodowska Curie Bireysel Araştırma Bursları’ndan 157 bin Euro’luk hibe desteği almaya hak kazandı.

Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emrah Bıyık
Yard.Doç.Dr. Emrah Bıyık-Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi

HEM EKONOMİK HEM VERİMLİ

Isıtma ve soğutma sistemlerinde elektriği verimli bir şekilde kullanabilmeyi amaçlayan “Şebekeye Bağlı Enerji Verimli Binalar” projesinin bilgisayar kontrol sistemine sahip olacağını ve yeni veya eski olan tüm binalara uygulanabileceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Emrah Bıyık, “Isıtma ve soğutma sistemlerini hem verimli bir şekilde kullanabilmek hem de enerji maliyetlerini azaltmak amacıyla geliştirilen projede orta büyüklükteki ticari binalar ve AVM’ler öncelikli hedef olarak seçildi. Projeye göre binalarda, ekonomik ve çevresel etkileri dikkate alan bir bilgisayarlı kontrol sistemi devreye girecek. Bu sistem, farklı sensörler yardımıyla öncelikle binanın ısıl durumunu ve fiziksel modelini tespit edecek. İleri kontrol ve optimizasyon teknikleri kullanılacak olan projede dış hava sıcaklığı, güneş ve rüzgarın geliş yönü, saatlere göre değişen elektrik tarifeleri gözlenecek. Yani harcanan elektrik tüm bu koşullar hesaba katılarak sürekli değişkenlik gösterecek. Şebekelerdeki yükü büyük oranda azaltacak olan bu uygulamayla binalarda yüzde 15 oranlarında enerji tasarrufu sağlanması hedeflendi.” bilgisini verdi.

İLK UYGULAMA KAMPÜSTE

Avrupa Birliği tarafından başarılı genç bilim insanlarına sağlanan Marie Sklodowska Curie Bireysel Araştırma Bursundan faydalanan Yaşarlı akademisyen, 2 yıl sonunda tamamlanması planlanan projenin ilk kez Yaşar Üniversitesi Selçuk Yaşar Kampüsü’nde uygulanacağını söyledi.