Otizmlilere ‘Umut’ olacak buluşThe Promising Invention for People with Autism

Kuzeninden etkilendi, otizmliler için iletişim cihazı yaptı

Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencisi Can Yıldız, 5 yaşındaki otizmli kuzeni Umut’un konuşmasına yardımcı olması için kullandığı kartlardan esinlenerek, sınıf arkadaşı Emre Danışan ile birlikte kartları konuşturan bir sistem geliştirdi. İki gencin, otizmli çocukların kelimeleri anne babalarının sesinden, sevdikleri oyuncaklarla oynarken daha rahat öğrenmesi için ortaya çıkardığı ürün, Yaşar Üniversitesi’nde düzenlenen Startup Weekend girişimcilik yarışmasında da birinciliği kazandı.

Nisan ayının Birleşmiş Milletler tarafından bütün dünyada Otizm Farkındalık Ayı olarak ilan edildiğini ve ay boyunca tüm dünyada otizm konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapıldığını hatırlatan Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencisi Can Yıldız, böyle bir projeyle ödül almanın kendileri için ayrıca gurur kaynağı olduğunu söyledi.

Can Yıldız- Emre Danışan
Can Yıldız- Emre Danışan

Otizmli kuzeni Umut’un, kendisiyle oynamayı çok sevdiğini belirten Can Yıldız, “Sık sık amcamlara onu ziyarete gidiyorum. Umut da birçok otizmli çocuk gibi iletişim problemi  yaşıyor ve kendini konuşarak  ifade edemiyor. Ailesinin uzun uğraşları ile ‘abi gel’ gibi küçük kelimeleri söyleyebiliyor. Eğer onu anlayamazsak her çocuk gibi sinirleniyor ve ağlamaya başlıyor. Bu sorunu aşması için Umut’un yeni kelimeler öğrenmesi, derdini anlatabilmesi gerekiyor. Eğer Umut’u anlarsak çok mutlu oluyor ve neşesi yerinde oluyor. Yaklaşık iki ay önce, Umut’la oynarken farklı kelimeler öğrendiğini fark ettim ve amcam yeni kelimeler öğrenmesine yardımcı olan kartları gösterdi. Bu kartları daha iyi nasıl kullanabiliriz diye konuşmaya başladık ve ortaya birçok fikir çıktı. Çocuk, fotoğrafların karşılığını zaten ailesinden tekrar tekrar duyuyor, biz bunu daha da ileriye taşıyalım ve bir cihaz yaparak kartları konuşturalım diye düşündük” dedi.

PROJE BİRİNCİLİK GETİRDİ

Sınıf arkadaşı Emre Danışan ile birlikte projeye hemen başladıklarını aktaran Can Yıldız, “Kullanacağımız elektronik malzemeleri hemen sipariş ettik. Bu sırada da Startup Weekend yarışmasını öğrendik ve başvurduk. Sipariş ettiğim malzemeler henüz elimize ulaşmadığı için elimizde olan malzemelerle, üç gün boyunca çok az uykuyla projenin prototipini yapmayı başardık. Üzerindeki okuyucu sayesinde akıllı kartları tanıyan bir sistem yapıp yeğenimin en sevdiği oyuncağın içine monte ettik. Çocuk kartı oyuncağa yaklaştırdığında anne veya babasının sesinden, yemek, tuvalet, kedi, köpek gibi kelimelerin okunuşlarını duyabiliyor. Emeğimizin karşılığını ise yarışmada birinci olarak aldık” diye konuştu.

Akıllı kartlarla sayesinde otizmli çocuk kartı oyuncağa yaklaştırdığında anne veya babasının sesinden, yemek, tuvalet, kedi, köpek gibi kelimelerin okunuşlarını duyabiliyor.
Akıllı kartlarla sayesinde otizmli çocuk kartı oyuncağa yaklaştırdığında anne veya babasının sesinden, yemek, tuvalet, kedi, köpek gibi kelimelerin okunuşlarını duyabiliyor.

ÜNİVERSİTEDEN DESTEK

Startup Weekend yarışmasında böyle bir başarı elde etmelerinin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Emre Danışan ise melek yatırımcıların neredeyse hepsinin proje hakkında görüşmek istediğini ifade etti. “İlk olarak ürünümüz için patent başvurusu yapıyoruz. Yazılım Mühendisliği birinci sınıf öğrencileri Onat Akduman ile Şevket Demirtaş’ın da yarışma süresince kendilerine yardımcı olduğunu kaydeden Danışan, “Yaşar Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesi (BAP) kapsamında bizi maddi olarak destekledi. Bilgi ve Teknoloji Transfer Ofisi’nin çatısı altında kurulan Minerva Kuluçka Merkezi de mobilyasından, kırtasiye gereçlerine, internetten telefonuna kadar tüm donanımlarıyla 1 yıl süreyle kullanabileceğimiz bir ofis tahsis etti. Projemizi daha da geliştirip görülme sıklığı günümüzde doğan her 68 çocuktan birine kadar artan otizmli bireylerin gelişimine bir nebze de olsun katkıda bulunmak istiyoruz” dedi.

 Together with his classmate Emre Danışan, Yaşar University student Can Yıldız from the Department of Computer Engineering developed a system which can vocalize the words written on cards, and what actually inspired him was the cards he uses to help his five-year-old cousin with autism Umut speak. Developed by the two brilliant students to help children with autism learn words from their parents’ voice whilst playing with their favorite toys, their invention came in first at the Startup Weekend entrepreneurship week held at Yaşar University.Together with his classmate Emre Danışan, Yaşar University student Can Yıldız from the Department of Computer Engineering developed a system which can vocalize the words written on cards, and what actually inspired him was the cards he uses to help his five-year-old cousin with autism Umut speak. Developed by the two brilliant students to help children with autism learn words from their parents’ voice whilst playing with their favorite toys, their invention came in first at the Startup Weekend entrepreneurship week held at Yaşar University.

Can Yıldız- Emre Danışan
Can Yıldız- Emre Danışan

Can says that his cousin Umut enjoys playing with him and continues: “I visit him frequently. Umut experiences difficulties in communicating just like many of the other children with autism and cannot express himself by speaking. He can only speak simple words or phrases such as ‘come’ thanks to the endeavors of his parents. If we cannot understand him, then he gets angry just like all the other children and starts crying. Umut should thus learn new words so that he can express himself and overcome this barrier. If we understand Umut, he gets really happy and cheerful. When I was playing with him I saw he has learnt new words, and my uncle showed me the cards which help him learn new words. Then we discussed how we can use these cards more efficiently and came up with numerous ideas. Umut already hears the corresponding words on the cards in his parents’ voice again and again, so we decided to take these cards a few steps further and vocalize them by developing a device.”