Tek parmaktan resitaleThe power of music

 Türkiye’de, sınavı kazanarak üniversiteye giren ilk 7 otizmli bireyden biri olan Yaşar Üniversitesi Müzik Bölümü 3. sınıf öğrencisi Ateş Güldoğan, başarı öyküsüyle, diğer otizmli gençlere ve onların ailelerine de örnek oluyor. Güldoğan, verdiği piyano konseriyle hem muhteşem bir performansa imza attı hem de müziğin gücünü ve engel tanımadığını bir kez daha kanıtladı.

Ateş Güldoğan, Türkiye’deki otizmli binlerce gençten yalnızca biri. Ancak Ateş Güldoğan’ı farklı kılan, müziğe olan tutkusuyla engelleri bir bir aşıp üniversitede okuyabilen otizmli sayılı bireylerden olması. 1,5 yaşındayken otizm tanısı konan ve o zamandan bu yana ara vermeden özel eğitim alan Ateş’in en büyük tutkusu müzik. Bunu fark eden ailesi, Ateş’e piyano dersleri aldırmaya başladı. 2006 yılının başından itibaren Nilüfer Akdoğu ile piyano derslerine devam eden Ateş, başlangıçta yalnızca işaret parmağıyla dokunduğu tuşlara gün geçtikçe hakim oldu, notaları deşifre edebilecek duruma geldi.

ysr-ates-6

MÜZİKLE İFADE ETTİ

Müzik, Ateş için her zaman bir kendini ifade edebildiği bir araç oldu. Ateş, geçen süreç içinde, çeşitli tarihlerde birçok konser de verdi. Piri Reis İlköğretim Okulu’nu kaynaştırma programı ile bitiren Ateş, müziğe daha yakın olabilmek için Ümran Baradan Anadolu Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi Müzik Bölümü’ne başvurdu ve kazandı. Lise eğitimini de başarıyla tamamlayan Ateş Güldoğan, önce üniversite sınavını ardından da Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Müzik Bölümü’nün yetenek sınavını kazanarak üniversiteli olmayı da başardı. 3. sınıfa gelen ve piyano departmanındaki eğitimine Müzik Bölümü Öğretim Görevlisi Payam Gül Susanni ile devam eden Ateş Güldoğan, okuldaki ilk solo konserini de önceki gece verdi. Yaşar Üniversitesi Selçuk Yaşar Kampusu Konferans Salonunda sahneye çıkan Ateş Güldoğan, konserin ilk bölümünde, Mozart, Beethoven, Bach, Tchaikovsky gibi müzisyenlerin eserlerini seslendirdi. İkinci bölümde ise Güldoğan’a Müzik Bölümü öğrencileri viyolada Ege Çelebi, çelloda ise Burak Özkan eşlik etti. Yaklaşık bir saat süren konsere Ateş’in hocaları, ailesi ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Muhteşem bir performans sergileyen Ateş, konser sonunda ayakta alkışlandı.

ysr-ates-4

MUCİZE GİBİ

Ateş’in babası Ercan Göldoğan, “Ateş için müzik, kendini ifade edebilme biçimi. Yaşıtlarının kaç katı bilmem ama saatlerce, günlerce çalışıyor. Ateş’in bireysel özellikleri bu başarının bir parçası, başarının diğer parçası ise ailemizin, çevremizin, hocalarının ona olan inancı ve desteği. İlk anlamlı kelimesini 5 yaşında kurabilen, piyanonun tuşlarına ilk başta yalnızca bir parmağıyla dokunan bir genç, şimdi üniversitede ve kaçıncı konserini veriyor. Onu hep bir adım ileriye götürmek için çabalıyoruz. Gün geçtikçe artsa da ne yazık ki otizmli gençlerimizin çok çok azı üniversite eğitimi alabiliyor. Umarım, Ateş gibi gençlerimiz örnek olur ve bu sayı daha da artar” dedi.

Fotoğraftakiler: Soldan sağa: Payam Gül Susanni - Ercan Güldoğan – Ateş Güldoğan – İpek Güldoğan – Nilüfer Akdoğu Öndeki çocuklar: Saydam Güldoğan - Muhtar Sarp Güldoğan
Fotoğraftakiler:
Soldan sağa: Payam Gül Susanni – Ercan Güldoğan – Ateş Güldoğan – İpek Güldoğan – Nilüfer Akdoğu
Öndeki çocuklar: Saydam Güldoğan – Muhtar Sarp Güldoğan

 

Ateş Güldoğan, a third-year student from Yaşar University’s Department of Music, is an example for young people with autism and their families as a successful student who succeeded in being admitted to university. Being among the first 7 individuals with autism who study at university in all of Turkey, Güldoğan amazes his audience at the concerts he performs while also proving the power of music and that it has no borders.

Ateş Güldoğan is just one of the thousands of young people with autism in Turkey. However, what differentiates Ateş is that he has succeeded in doing a major in music, overcoming barriers one by one thanks to his passion for music and becoming one of the few special university students with autism. Ateş was diagnosed with autism before the age of two and has been receiving continuous education tailored for his special needs since then. Ateş started to receive private piano lessons after his family realized his passion for music. He could play piano only by touching the keys with his index finger when he first started receiving piano lessons from Nilüfer Akdoğu in the beginning of 2006. However, he mastered the piano keys in time and began discovering the beauty in their musical notes.

He now studies at Yaşar University’s Department of Music with the intuition of Payam Gül, academic member of the department.

“Music is a means of self-expression for Ateş. I do not know how many hours his peers study, but I absolutely know he studies for hours upon hours. His personality is a part of this success alongside the confidence and support of our family, friends and his teachers. He was only five when he articulated his first meaningful word and could play piano by touching the keys only with his index finger. Now, look at him, he is doing his major at university and performing concerts. It is our endeavor to help him be always one step ahead. Unfortunately, few young people with autism can get a university education even though their number has been increasing each day. I hope young people like Ateş set an example for their peers and this number rises more,” stated Ercan Güldoğan, Ateş’s father.

Photos:

From left to right: Payam Gül Susanni – Ercan Güldoğan – Ateş Güldoğan – İpek Güldoğan – Nilüfer Akdoğu

Children in the front row: Saydam Güldoğan – Muhtar Sarp Güldoğan