İzmir’den Kanada’ya uzanan başarı hikayesi

Yaşar Üniversitesi’nde Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde okurken tanışıp mezun olduktan sonra evlenen Yasemin – Can Bozdağan, kariyerlerinde de başarıya ulaştı. Dünyanın önde gelen bilişim şirketi olan IBM’de iki yıldır çalışan Yasemin Bozdoğan ve yazılım alanında uluslararası üne sahip Megamation Systems’de dört yıldır çalışan Can Bozdoğan, kariyerlerinde başarıya nasıl ulaştıklarını anlattı.

Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden 2010 yılında birincilikle mezun olan Can Bozdağan, yurtdışında eğitim hayallerine gerçekleştirmek için Kanada’da bulunan Dalhousie Üniversitesi’ni tercih etti. Tam burslu olarak kabul edildiği yüksek lisans programını başarıyla sürdüren Can Bozdoğan, aşık olduğu ve şu an eşi olan Yasemin Bozdoğan’ı, Dalhousie Üniversitesi’nde yüksek lisans programına katılması için teşvik etti. Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden 2011 yılında üçüncülük ile mezun olan Yasemin Bozdoğan da Dalhousie Üniversitesi’ne tam burslu olarak kabul edildi. Yüksek lisans programlarından başarıyla mezun olan ikili, daha sonra sektörlerinde dünya devi olan IBM ve Megamation Systems’da çalışmayı tercih etti.

GOOGLE VE AMAZON’DAN TEKLİF ALIYOR

Yaşar Üniversitesi’nde öğrenciyken yurtdışında eğitim almak adına gereken donanım için çaba sarf ettiğini anlatan Can Bozdoğan, “Yurtdışında eğitim almak en başından beri hayalimdi. Bu yüzden yabancı dil eğitimime çok önem veriyordum.  Okulumdaki eğitimin yüzde 100 İngilizce olması da işimi çok kolaylaştırdı. Daha sonra okuldan birincilikle mezun olup yazılım alanında merkez olan Kanada’ya gitmeye karar verdim. Dalhousie Üniversitesi yüksek lisans programına tam burslu olarak kabul edildim. Tabii Yaşar’da tanıştığım, şimdi eşim olan Yasemin ise bu sırada eğitimine devam ediyordu. 2011 yılında Yasemin de mezun olduktan sonra onu da Kanada’da yüksek lisans başvurusu için teşvik ettim. Başarılı bir öğrenci olduğu için o da kabul edildi. İkimiz de başarıyla mezun olduk ve alanında dünya devi olmuş şirketlerde çalışıyoruz. Her yıl Google ve Amazon’dan iş teklifleri geliyor. Ancak bu şirketlerin merkezlerinin Amerika’da bulunması nedeniyle tekliflerini daha sonra değerlendirmeyi düşünüyorum” dedi.

“HEM İŞİMİ, HEM AŞKIMI BULDUM”

internet2
Can ve Yasemin Bozdoğan, Dalhousie Üniversitesi yüksek lisans programını tam burslu olarak tamamladı.

Yaşar Üniversitesi’nde aldıkları eğitim sonrası yurtdışı eğitim hayallerini gerçekleştirme imkanı bulduklarını anlatan Yasemin Bozdoğan, “Yaşar Üniversitesi, hem hayatımın aşkını bulmamı hem de kariyerimi isteklerim doğrultusunda gerçekleştirmemi sağladı. Can ile üniversitede tanıştık. Sonra Can yüksek lisans için Kanada’ya gitti. Ben de ondan bir yıl sonra Kanada’da buldum kendimi. Başarılı bir şeklide yüksek lisans eğitiminden mezun olduktan sonra şu an IBM’deyim. Dalhousie Üniversitesi’nde öğrenciyken IBM çalışanları okula gelmişlerdi. O zaman CV’mi vermiştim. Sonra beni aradılar ve iki yıldır çalışıyorum” diye konuştu.

“HAYAL EDİN, İMKANSIZ YOK”

Öğrencilere kariyerleri noktasında tavsiyelerde bulunan Bozdoğan çifti, “Öğrenci oldukları dönemde geleceklerini planlamaya başlayıp ve buna göre yollarını belirlesinler. Okudukları bölümün hangi dalında çalışmak istediklerine mezun olmadan karar verip derslerini ona göre seçip hayatlarını ona göre yönlendirsinler. Yurt dışı planı olan arkadaşlarımız ise İngilizce bilmenin çok ciddi bir öneme sahip olduğunu unutmasınlar. Okuldaki hocalarımız yönlendirme konusunda zaten çok yardımcı oluyorlardı. Bu yüzden okulun her imkanını sonuna kadar kullanmalarını tavsiye ediyorum. Hayal etsinler, imkansız diye hiçbir şey yok. Ne istediklerini bilmek ve fırsat geldiğinde hazır olmak çok önemli” dedi.