İzmir’den İngiltere’ye uzanan başarı öyküsü

Invalid Displayed Gallery

Kariyerine İzmir Karşıyaka’daki öğrenci evinde başlayan mimar Burak Büyükdoğanay, gösterdiği cesaret ve doğru girişimlerle Londra’da ‘Davulcu’ ismini verdiği inşaat firmasının sahibi oldu. İngiltere’de sıfırdan başlayan, hatta ilk iş kontratını imzalamaya giderken metroya binecek parası dahi olmayan Yaşar Üniversitesi mezunu genç girişimci Burak Büyükdoğanay, artık yıllık 2 milyon pound iş hacmine sahip firması ile Londra ve çevresinde birçok inşaat ve projeye imza atıyor.

HEM EĞİTİM HEM TECRÜBE

Burak Büyükdoğanay, 2011 yılında Yaşar Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun olur olmaz Karşıyaka’daki öğrenci evinin bir odasını ofise çevirerek ilk mimarlık ofisini açtı. 3 ay içinde ‘Davulcu’ ismini verdiği şirketini bölgede artan inşaat talebinden faydalanabilmek için Çandarlı’ya taşıyan genç girişimci, burada 1 yıl kadar mimarlık hizmeti verdi. Ardından kariyerine katkı sağlaması amacıyla yüksek lisans eğitimi almaya karar veren Büyükdoğanay, Belçika’ya giderek dünyanın seçkin üniversitelerinden biri olan KU Leuven’de şehir planlama alanında eğitim aldı. Belçika’da 1,5 yıl süren eğitiminin sonrasında Londra’da bir inşaat firmasından iş teklifi alan genç mimar böylece İngiltere’ye yerleşme kararı aldı.

 

İngiltere’de sıfırdan başlayan, hatta ilk iş kontratını imzalamaya giderken metroya binecek parası dahi olmayan Yaşar Üniversitesi mezunu Burak Büyükdoğanay, artık yıllık 2 milyon pound iş hacmine sahip firması ile Londra ve çevresinde birçok inşaat ve projeye imza atıyor.
İngiltere’de sıfırdan başlayan, hatta ilk iş kontratını imzalamaya giderken metroya binecek parası dahi olmayan Yaşar Üniversitesi mezunu Burak Büyükdoğanay, artık yıllık 2 milyon pound iş hacmine sahip firması ile Londra ve çevresinde birçok inşaat ve projeye imza atıyor.

ALTI AYDA KENDİ İŞİNİ KURDU

Londra’daki ilk işinde 6 ay kadar çalışan ve edindiği tecrübelerden aldığı motivasyon ile kendi işini kurma kararı veren Burak Büyükdoğanay, yaptığı ilk üç iş kontratında zarar etse de dördüncü kontratında şeytanın bacağını kırmayı başardı. Çalıştığı firmada tanıştığı bir Türk arkadaşının ortaklığıyla Davulcu Ltd Designalign Construction şirketini kuran başarılı genç nasıl başardığını şöyle anlattı:

DAHA İYİSİNİ YAPABİLECEĞİME İNANDIM

“Londra’daki çalıştığım firmada uzun vadeli bir gelecek göremedim ve kendi mimarlık şirketimi kurmaya karar verip işten ayrıldım. İngiltere piyasasında orta ölçekli inşaatlar yapan firmaların hem kalite hem de sayı olarak yetersizliğini fark ettim ve daha iyisini yapabileceğime inandım. Bu nedenle de çalıştığım firmada tanıştığım Türk arkadaşım Tayfun Mazı ile birlikte Davulcu Ltd Designalign Construction isimli inşaat şirketini kurduk. Başlarda ilk işimizi alana kadar ciddi problemler yaşadık. Kimseden mali destek almadık. Üç ay kadar ev kiramızı ödeyemedik. Hatta ilk kontratımızda anlaştığımız müşterinin yanına gitmek için metroya verecek paramız dahi yoktu. Arkadaşımızdan aldığımız ödünç para ile metroya binip kontratımızı imzaladık ve ilk peşinatımızı aldık. Daha sonrasında da ikinci ve üçüncü kontratlarımızı yaptık ve hep zarar ettik. Bu süre zarfında ayakta kalabilmek için mimarlık ofislerine dışarıdan proje ve görselleştirme hizmetleri sunduk. İngiltere’de sıfırdan başladığımız ticaret hayatımıza yüklü bir borç ile devam ederken dördüncü ve en büyük kontratımızı yaptık, hem piyasaya borçlarımızı ödedik hem de şirketimizi genişlettik.”

 

Londra ve çevresinde Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde edindiği bilgi birikimini girişime döndüren Burak Büyükdoğanay artık yıllık 2 milyon pound iş hacmine sahip firmasının patronu.
Londra ve çevresinde Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde edindiği bilgi birikimini girişime döndüren Burak Büyükdoğanay inşaat sektöründe  artık yıllık 2 milyon pound iş hacmine sahip firmasının patronu.

İKİ KİŞİYLE BAŞLADIK ŞİMDİ OTUZ KİŞİYİZ

Şu anda Londra ve çevre illerde çeşitli ölçeklerde birçok biten ve devam eden projelerimiz var. Başta ortağım ve ben olmak üzere toplam 2 olan çalışan sayımız şu an 30’un üzerinde ve kadromuz sürekli genişlemekte. Artık yıllık 2 milyon pound iş hacmine sahip bir firmayız.”

EN İYİ HEDEF KENDİNİZİ EN İYİ ŞEKİLDE GELİŞTİRMEK

‘İş yaşamında karşınıza çıkan fırsatları değerlendirebilmeniz için hazırlıklı olmanız gerekmektedir” diyen Büyükdoğanay, “Hedefli olmanın dünya üzerinde çok işe yaradığına inanmıyorum çünkü işler planladığınız gibi olmayabiliyor. Dünya çok hızlı dönüyor ve insanoğlu her gün biraz daha öğreniyor ve gelişiyor. Bugün bildiklerimle kurduğum hedef yarın öğreneceklerimle zayıflıyor. Tek bir hedefe yoğunlaşarak etrafınızda olan biteni ıskalamaktansa anlık karşılaştığınız durumları lehinize çevirebilmeyi öğrenmek daha etkili olacaktır. Kişilerin illa ki bir hedefi olacaksa bu hedef kendilerini en iyi şekilde geliştirmeleri olmalıdır. Fırsatlarla karşılaştığınızda değerlendirmeye hazır olmalısınız ve iyi değerlendirebilmelisiniz” dedi.

ÜNİVERSİTEDEN ALDIĞINIZ BİLGİ ÇOK DEĞERLİ

Mimarlık Bölümü’nü bilinçli tercih etmesine rağmen üniversiteye başlamadan önce inşaat ile ilgili hiçbir bilgi ve tecrübeye sahip olmadığını belirten başarılı genç, üniversiteden elde edilen bilginin mesleki kariyer için çok önemli olduğunu söyledi. Mimar Büyükdoğanay, “Mesleğimi yapmaya başladığımda, üniversitede öğrendiklerimin tahmin ettiğimden çok daha fazla olduğunu anladım. Öğrencilik sırasında okulda alınan bilgilerin birçoğunun gereksiz olduğuna, akademinin ve piyasanın çok farklı olduğuna hatta okulda aldığımız eğitimin gerçek hayatta çok işe yaramayacağına inanırız. Ama bu kesinlikle doğru değil. Mezun olacak öğrenciler okulda öğretilen her bilgiyi en ufak detayına kadar dikkatlice dinlemeli ve anlamalı.” diye tavsiyede bulundu.