Bilimi eğlenceyle anlattı, birinci olduTalks science in 10 minutes-Honors İzmir

Bilimsel konuların seyirciye, canlı, kolay ve eğlenceli bir dille aktarıldığı, “Grand Science Slam TURKEY 2016” yarışmasının finalini Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sencer Yeralan kazandı.

Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği’nce “10 dakikada bilimi anlat” sloganıyla ülke genelinde düzenlenen, “Grand Science Slam TURKEY 2016″da, yarışmacılar, çalışmalarını 10 dakika içinde anlatarak, salondaki dinleyicilerden en yüksek puanı almaya çalıştı.

Yarışmanın İzmir ayağını kazanan Yaşar Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sencer Yeralan ve yüksek lisans öğrencisi Deniz Durmuş, İstanbul’daki finalde de birinci olmayı başardı. “Biraz zaman biraz entropi” isimli projeleriyle, seyircilerden en çok puanı alan Yeralan ve Durmuş, bu sonuçla  Berlin seyahati kazandı.

YSR bilim (4)

Dr. Lutz Peschke’nin moderatörlüğünde gerçekleştirilen etkinlikte, araştırmacılar, konularını eğlenceli bir dille 10 dakikada anlattı ve seyircinin puanlamasıyla birinci olmaya çalıştı. Almanya’nın Türkiye Büyükelçisi Martin Erdman, toplumda bilimsel kültürü artırmak ve ikili ilişkilerin gelişmesi için bu etkinliğin düzenlendiğini belirtti. Dr. Peschke ise “Yapılan araştırmalar, insanların bilimsel konuları anlamakta zorlandığını ortaya koyuyor. İnsanların, ‘anlamakta zorlanırız’ dediği bilimsel konuları 10 dakikada basitçe ve eğlendirerek nasıl anlatırsınız sorusundan yola çıktık” dedi.

6 ilden gelen finalistlerin arasında yer almayı başaran Yaşar Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeralan ve yüksek lisans öğrencisi Deniz Durmuş, Medya Merkezi Müdürü Cenk Sönmez’in de katkılarıyla hazırladıkları, “Biraz zaman biraz entropi” isimli projeleriyle, seyircilerden en çok puanı almak için çalıştı. Yeralan ve Durmuş, 172 puanla en yakın yarışmacının 29 puan önünde yer alarak birinci olmayı başardı ve bu sonuçla Berlin seyahati kazandı.

Prof. Dr. Sencer Yeralan, “İnsanlar, herhangi bir konuyu anlattığınızda çabuk sıkılıyorlar. Yeni gençlik daha da öyle. Biz derslerde de 3 – 5 dakikada bir konuyu değiştiriyoruz, görsellerin çok olması, onları eğlendirmeniz gerekiyor. Ama aynı zamanda bunları yaparken de eğitmeniz lazım. Bu nedenle, bilimsel konuların herkesin anlayabileceği şekilde, kısa sürede ve sıkıcı olmadan anlatılmasını önemsediğimiz için bu etkinlikte yer aldık” diye konuştu.

YSR bilim (3)
Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Cemali Dinçer de yarışmayı kazanan Prof.Dr.Sencer Yeralan’a plaket verdi.

Talks fun science and becomes the winner

Yaşar University’s academician Prof. Dr. Sencer Yeralan honored his university. Yeralan became the winner of the finals in the “Grand Science Slam TURKEY 2016” competition, which is a platform where scientific subjects are presented in a cheerful, plain and entertaining way.

Organized by the Embassy of the Federal Republic of Germany in Ankara and held throughout Turkey to ‘talk science in ten minutes’, the competition has been hosted by Yaşar University in İzmir. Yaşar’s academician Prof. Dr. Sencer Yeralan from the Department of Industrial Engineering and graduate student Deniz Durmuş became the winners in İzmir. After their triumph in İzmir, they also came in first in the finals held in İstanbul. Getting the highest score from the audience, their “a little bit of time and a little bit of entropy” project won the prize of travelling to Berlin for Yeralan and Durmuş.

“People get bored quickly when you explain any subject. So does the new generation, but even more quickly. We jump from one subject to another in three to five minutes during the classes. You should have lots of images so that you can entertain them. However; at the same time, you have to teach and educate them as well. So we have participated in the competition as we attach a great deal of importance to explaining scientific subjects in a way that is not boring and without stretching it out.